Штампа
ПДФ

Најчешћа питања

Будуће колеге и будући студенти,
ако сте ОДЛУЧНИ на путу остваривања својих циљева и креирања лепше будућности, ако желите да стичете КОРИСНА И ПРИМЕЊИВА ЗНАЊА савременим методама и начинима рада повезујући традицију и иновацију, академску снагу и интелектуалну радозналост, индивидуално трагање и грађанску одговорност, ако сте спремни да се суочавате са изазовима и да се разликујете од других у изграђивању сопственог идентитета, онда је Факултет техничких наука прави избор за вас!

Молимо вас да погледате листу најчешће постављаних питања, a уколико се оно што вас занима не налази не листи, будите слободни и пишите нам на адресу: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Најчешћа питања:

1.    Минимални број бодова потребан за буџет?
Минималан број бодова који је држава Србија прописала да би кандидат уопште могао да се рангира на буџет јесте 50,01. Али, наравно, за неке смерове на ФТН је потребно много више од тога, а то зависи од смера до смера. На следећем линку можете погледати статистику прошлогодишњег уписа, дакле колико бодова је имао последњи уписани на буџет на све смерове: Статистика уписа


Број потребних бодова за буџет највише зависи од броја пријављених кандидата, броја бодова које кандидати носе из средње школе, броја освојених бодова на пријемном испиту...

2.    Да ли постоји разлика између нове збирке и оне од прошле године?
Збирка задатака из математике, која се користи за спремање пријемног испита,  може се купити у скриптарници Факултета техничких наука. Ова збирка је само допуњено издање збирке од прошле године, односно ранијих година.

3.    Нострификација диплома?
Кандидати из Републике Српске конкуришу као и кандидати из Србије. Није потребно да врше нострификацију дипломе. Сви остали кандидати који не долазе из Србије треба да ураде нострификацију дипломе. Нострификација се може вршити и у Новом Саду. На следећем линку можете погледати информације у вези нострификације.
Нострификација диплома

4.    Да ли на пријаве и упис мора лично да се дође?
Не мора лично да се дође, може вас пријавити, односно уписати неко други, али је неопходно да особа која вас пријављуjе има сву потребну документацију.

5.    Да ли предајемо оригинал документа или копије?
Приликом пријаве можете предати или оригинал документа или копије. Копије не треба да буду оверене ако се оригинал донесе на увид.
Приликом уписа морају се предати оригинал документа.

6.    Да ли могу да се користе дигитрон и формуле на пријемном испиту?
На пријемни испит се могу понети само хемијска, олoвка и гумица.

7.    Да ли ђаци генерације полажу пријемни испит?
И ђаци генерације полажу пријемни испит. Пријемни испит не полаже једино онај кандидат који је као учених III и IV разреда средње школе освојио једно од три појединачна места на репбуличком такмичењу које организује Министарство просвете и спорта, односно савезном или међународном такмичењу из:

- Математике, не полаже део пријемног испита из математике за студије где је предвиђен пријемни испит из Математике и вреднује се одговарајући део пријемног испита максималним бројем бодова за тај део (ако се полаже само Математика бодује се са 60 бодова, ако се полаже Математика са провером склоности одговарајуће области бодује се са 30 бодова).

- Стручног предмета области из провере склоности за студије одговарајуће области не полаже тај део пријемног испита и вреднује се одговарајући део пријемног испита максималним бројем бодова за тај део.

Као доказ кандидат треба да приложи оверену фотокопију дипломе приликом конкурисања на Факултет и не треба да присуствује пријемном испиту или делу пријемног испита за који је ослобођен.

8.    Да ли на пријемном испиту можемо да добијемо негативне бодове?
На пријемном испиту се бодује цео поступак а не само резултат. Све што будете урадили признаће вам се, и нема негативних бодова. Код задатака из математике, број бодова, који се може добити по задатку на пријемном испиту креће се од 0 до 6.

9.    Како се врши прозивка?

Кандидати који су на својој првој жељи на буџету долазе на упис који је по распореду у прва два дана уписа и они не треба касније да долазе на прозивку!

Сви остали кандидати треба да дођу у термину прозивке за смер који уписују...Ако сте на буџету на II или III жељи, долазите такође у термину прозивке..и не брините, ваше место на буџету је сигурно! :)
 Уколико се кандидат не појави на прозивци, сматраће се да је одустао од студијског програма и кандидат испод њега ће заузети то место.
Немамо податак колико ће се ранг листа померити...за оне који питају шта то значи "Дођите на прозивку" :) Наш савет је да свакако сви дођу на прозивку, јер постоје кандидати који се налазе на више ранг листи, на пример на I жељи на самофинансирању, а на II на буџету...и на дан прозивке ће морати да одлуче шта уписују...и тако се бришу са једне листе и листа се помера на горе за једно место.. :)
Термине свих прозивки можете погледати у Конкурсу:

Будите тачни, немојте каснити на прозивку!
Прозивке за одређене смерове су у ИСТО ВРЕМЕ И НА ИСТОМ МЕСТУ! :)

10.    Ако сам на I жељи на самофинансирању а на II или III жељи на буџету, када долазим на прозивку?
Прво долазите на прозивку за ону жељу која је прва по распореду. Морате испратити прозивке за све смерове за које сте конкурисали, тј. за које сте положили пријемни, јер приликом прозивке долази до померања листе.

11.    Шта ако не будем примљен на студијски програм на који сам конкурисао?

Сваки кандидат се равноправно рангира у оквиру студијског програма који је пријавио и по тој ранг листи се и уписује. По окончању уписа врши се генерална прозивка неуписаних кандидата на упражњена места. То је шанса за све оне кандидате који нису имали среће да упишу неки од студијских програма, да упишу оне студијске програме на којима је остало слободних места.

12.    Како могу да конкуришем за дом?
За све информације у вези смештаја у студентским домовима можете се обратити Служби смештаја Нови Сад. На следећим линковима имате мало више података о домвима:

http://www.scns.rs/

13.    Где можемо да уложимо жалбу на ранг листу?
Жалбе се могу уложити електронским путем. Рокови за подношење жалби биће благовремено истакнути, као и линк путем кога ћете жалбе моћи да подносите.

14.    Да ли се признаје пријемни са других факултета?
Кандидати који су полагали пријемни испит на неком другом факултету могу да конкуришу на Факултет техничких наука али након завршеног уписног рока за студенте који су полагали пријемни на Факултету техничких наука. Они ће моћи да конкуришу само на евентуална преостала слободна места, а услови уписа биће истакнути у конкурсу.

15.    Да ли је потребан лекарски преглед при упису?
Није потребан лекарски преглед за упис. Лекарски преглед се ради у току прве године.

16.    Да ли могу да полажем пријемни испит на страном језику?

Припадник националне мањине чији је језик у службеној употреби на територији АП Војводине може полагати пријемни испит на матерњем језику на основу личног захтева.

17.    Да ли је ФТН тежак и да ли ћу моћи да га завршим?

Студије на ФТН су организоване по угледу на најпрестижније светске универзитете. На Факултету је све подређено једном циљу, а то је обезбеђивање услова да студент током студија стекне висок ниво знања са минимумом утрошене енергије. То је постигнуто елиминисањем непотребних садржаја и отварањем могућности да се испити полажу из више делова и кроз разне облике и пре испитног рока (колоквијуми, тестови, радови...). Овакав приступ је већ дао резултате тако да је у последњих неколико година вишеструко повећана продукција инжењера и смањена просечна дужина трајања студија.
На консултацијама са професорима и асистентима можете решити све дилеме и проблеме које се тичу наставе, и не само ње.
Велики фонд књига и стручне литературе којима располаже библиотека Факултета у великој мери олакшава проналазак потребне литературе. Поред тога, студенти имају могућност коришћења интернета у рачунарском центру.


18.    Да ли је ФТН акредитован?  

Факултет техничких наука је у 2007. години акредитован за обављање научне делатности, реакредитован 2010. године. Маја 2008. године је међу првима у Србији акредитован и као високошколска установа за обављање наставне делатности.

Факултет техничких наука је до сада акредитовао укупно 88 студијских програма.

Сви студијски програми основних, мастер и докторских академских студија су акредитовани за извођење наставе на енглеском језику.

Факултет је акредитовао одељење у Инђији (високошколску јединицу без својства правног лица) за извођење наставе на, за сада, једном студијском програму струковних студија Софтверске и информационе технологије.

Факултет је акредитовао одељење у Лозници (висикошколску јединицу без својства правног лица) за извођење наставе на студијском програму основних академских студија Софтверско инжењерство и информационе технологије.

Први је на овим просторима, 2004. године, пре потписивања Болоњске декларације, почео са издавањем додатка дипломи, а од 2006. године и мастер диплома на српском и енглеском језику. То је у великој мери олакшало препознатљивост диплома као и запошљавање наших студената у Европи и свету.

19.   Каквим ресурсима располаже ФТН и шта је све доступно студентима?

Посебна пажња се поклања условима рада, тако да су сви амфитеатри, одговарајуће учионице и читаонице на факултету климатизовани, а студентима су на располагању и посебно опремљене просторије као и лабораторије са савременим машинама.
У 2010. години обновљени су амфитеатри: А1 - „Никола Тесла и А2 са 306 места и системом за симултано превођенје и А2- „Милутин Миланковић“ са 212 места, а у току 2011. године обновљени су амфитеатри А3 и А4,  као и Студентска служба. Сви амфитеатри су опремљени најсавременијом опремом.
Библиотека факултета је уређена по угледу на савремене светске библиотеке. Фондови библиотеке се састоје од стручне и научне литературе, уџбеника, помоћних уџбеника, практикума, приручника, енциклопедија и речника који покривају све студијске програме факултета. Библиотека располаже фондом од преко 160.000 библиотечких јединица.

20.   Шта могу да радим и где да се запослим када завршим ФТН?
Током студија се оспособљавате за рад у областима које покрива Ваша струка. Сталне иновације наставног процеса имају за резултат високу спремност наших инжењера за решавање конкретних пословних проблема. Доказ квалитета је, поред сертификата ISO 9001:2000 који је ФТН први стекао на територији бивше Југославије, међународно признање диплома стечених на овом Факултету, као и велики број успешних инжењера који раде на свим континентима. Ваше радно место може бити, у зависности од области коју изаберете, готово у свакој фирми која има било какве везе са техником, технологијом, производњом, образовањем, услугама, било да им је то основна делатност или подршка.  


21.    Шансе за посао?
Од свих занимања за која се образује у нашој земљи, техника је и даље најтраженија. Криза у привреди је учинила да тренутно ти профили нису плаћени као што су били. Међутим, наш Факултет уписују млади људи који верују пре свега у себе и који желе да учешће у развоју привреде узму као њени кључни носиоци, чиме ће стечено знање квалитетно применити и стећи сигурне услове за пристојан живот. Све више младих инжењера покреће сопствени бизнис при чему постижу изузетне резултате. Не треба крити податак да је поред ових и не мали број оних који своју перспективу виде у иностранству (ФТН је факултет са којега се највише одлази у иностранство).


22.   Колико је развијена сарадња са иностранством?

Факултет техничких наука има веома развијену сарадњу са великим бројем научних институција у свету, из подручја своје делатности. Професори факултета су држали и држе предавања, по позиву, на многим универзитетима у најразвијенијим земљама света укључујући Јапан, Тајланд, САД, земље Европске уније. Факултет је место формирања и рада многих огранака значајних светских организација: IЕЕЕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) - Joint Chopter Industrial Electronics, Industry Application and Power Electronic, IIM Euro - Међународна постдипломска школа за Индустријско инжењерство и инжењерски менаџмент. Студентска организација за међународну сарадњу IAESTE окупља студенте техничких, технолошких и природно-математичких наука. Европска Организација студената електротехнике EESTEC има свој локални комитет (LC) у Новом Саду. IЕЕЕ - студентски огранак (IЕЕЕ - Student Branch) у Новом Саду је глобална организација инжењера електротехнике.  Европска Организација студената Индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента (ЕSТIЕМ) од 2003. године има своју локалну групу на Факултету и нуди активности на европском нивоу, које укључују више такмичења, пројеката, семинара, летњих школа итд. Студентима је омогућено да остваре сарадњу и размену преко организације студената технике BEST.

На основу одговарајућих уговора Факултет техничких наука има могућност размене студената са Техничким универзитетом (ТУ) Будимпешта, ТУ Кошице, ТУ Темишвар, ТУ Братислава, ТУ Праг, ТУ Солун, ТУ Минхен, ТУ Штутгарт и ТУ Хатђаи-Тајланд.


23. Како је организован живот ван наставе?
Студенти Факултета техничких наука одржавају везе са осталим техничким факултетима и вишим техничким школама у земљи и иностранству и заједно са њима сваке године организују традиционалне сусрете студената технике, популарне”-ИЈАДЕ” (МАШИНИЈАДА, ЕЛЕКТРИЈАДА, САОБРАЋИЈАДА, ГРАЂЕВИНИЈАДА, МЕНАЏЕРИЈАДА и ЗАШТИТИЈАДА). На овим сусретима, који се одржавају негде на мору или планини, одмеравају снаге у знању, спорту и забави.

Обезбеђују се разне годишње карте и попусти за разне културне и спортске манифестације. Посебно место заузимају јавне трибине на којима студенти могу расправљати о темама како из сфере студија тако и ван њих.

На Факултету техничких наука делују следеће студентске организације:
1.Савез студената ФТН-а (ССФТН )
2.Студентска унија ФТН-а (СУФТН)
3. Студентска асоцијација (САФТН)
4. Новосадско удружење студената са хендикепом - НСУСХ

Као и међународне студентске организације:
1. IAESTE
2. EESTEC LC, Нови Сад
3. IEEE - Student Branch, Нови Сад
4. ЕSТIЕМ
5. ВЕSТ
6. AEGEE

Партнерство са шест међународних студентских организација које делују на нашем Факултету (EESTEC, ESTIEM, BЕСТ, IEEE, IAESTE и AEGEE), али и великом броју универзитета у Европи и свету јесте за нас врло значајно и великим делом захваљујући њима и њиховој активности, име Факултета техничких наука постаје познато млађим генерацијама у целом свету.

На Факултету делује спортско друштво «Техничар», са циљем организовања, популаризације и развоја спорта и спортских активности код студената и запослених. Са поносом можемо рећи да је кроз ову организацију прошао велик број студената, како аматерских тако и врхунских спортиста уз освојен велики број трофеја на студентским такмичењима, популарним "ијадама", као и на многобројним такмичењима на нивоу града, покрајине и државе.

Студенти факултета су укључени у готово све пројекте факултета, а посебно у анализама захтева тржишта, развоја нових решења производа и услуга и примени најсавременијих технологија. Студенти раде на развоју и одржавању веб сајта ФТН-а, израђују мултимедијалне презентације, учествују у промотивним кампањама Факултета.

У години великог јубилеја, када Факултет техничких наука обележава пола века успешног рада, студенти су добили нови студентски лист - „ФТН новине“. Настављајући традицију чувеног листа „Машинац“ који се први пут нашао пред бруцошима давне 1971. године „ФТН новине“ представљају информативни месечник где студенти могу да се упознају са дешавањима на Факултету.